De geschiedenis van de Weense Wals

(Viennese Waltz)

De Weense Wals is de oudste van de moderne ballroom dansen. Het ontstaan is in de 18e eeuw rond 1750 maar de voorlopers ervan gaan terug tot de 12e eeuw tot een dans uit de Middeleeuwen die bekend staat als de Ronde. De Weense Wals vond zijn oorsprong in Oostenrijk en Duitsland. De eerste namen die ik voor de Weense Wals vond, waren “Nachtanz” en “German”. De dans was ook bekend als “Weller”, “Spinner”, “Waltzer” en “Ländler”. Deze Ländler is de oorsprong van de Weense Wals. Sommige mensen twijfelen aan de oorsprong van de Weense Wals en beweren dat de wals voor het eerst werd gedanst in Parijs, onder naam Volta. Deze Volta werd destijds ook geclaimd als een Italiaanse volksdans.

De Weense Wals was een dans waarbij koppels ter plekke snelle rotaties maakten. Om deze rotaties uit te voeren was een zeer compacte houding nodig. De dans werd als niet-moreel beschouwd, dit kwam door de danshouding die nogal compact was, en het stappen tussen de voeten van de partner. Dit had tot gevolg dat de populariteit van de dans toenam.

In een gedicht dat Lord Byron schreef en voor het eerst anoniem publiceerde in 1813, genaamd “The Waltz”, is ook terug te vinden dat deze dans niet als moreel werd beschouwd. Het gedicht is geschreven in oud-Engels en best moeilijk om te lezen. Er bestaat ook een discussie over hoe hij het gedicht nu precies heeft bedoeld.

“Round all the confines of the yielded waist, the strangest hand may wander undisplaced;”
(Lord Byron, The Waltz, first published 1813)

Lord Byron

 

Mochten jullie interesse hebben in het gedicht, klik dan op deze link.

Tijdens deze tijd was de wals in Europa, maar niet in Groot-Brittannië. Er wordt zelfs gezegd dat de jonge debutante in Londen geen uitnodiging kon accepteren om voor de eerste keer de wals te dansen zonder toestemming te hebben gekregen van een van de beschermheren. Maar als er toestemming was, ging dit onder de strengste regels van het bewaren van een behoorlijke afstand.

The Social Viennese Waltz

Toen de dansvloeren groter werden, ontwikkelde de dans zich in style en werd een meer verplaatsende dans. Door deze ontwikkelingen werd de dans later de “Social Viennese Waltz”.

De Social Viennese Waltz is anders dan de wals die we nu kennen. Dit kwam omdat deze werd gedanst met een “Toe Pivot” in zowel de linkse als rechtse draai. Deze Toe Pivot was gestandaardiseerd maar de Heel Pivot mocht ook worden gebruikt. In deze Social Viennese Waltz waren meer extra figuren zoals, Hesitation, Reverse Lilt, Cross Swivel and Closed Wing, Curtsey en de Off –Beat Spin.

Alex Moore en de Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD) vonden betere manieren om de techniek begrijpelijker te maken en hielden hem up to date. De belangrijkste verbeteringen na het standaardiseren van de Viennese Waltz zijn het rijzen en dalen, sway en de danshouding.

De “International Council” besloot dat de Weense Wals moest worden gedanst in de Ballroom Wedstrijden. In de Jaren 60 was er een discussie tussen Duitsland en Engeland over de figuren die mochten worden gebruikt tijdens de wedstrijden.
In 1983 besloot de International Council of Ballroom Dancing (I.C.B.D), tegenwoordig de World Dance Council (WDC) welke figuren er mochten worden gebruikt tijdens de wedstrijden. Deze versie werd de International Viennese Waltz, waarvan we de rechtse en linkse draai en de wisselpas in onze lessen tegenkomen. De andere figuren worden over het algemeen alleen maar gebruikt in de hogere amateurklasse en bij de professionals.

Tegenwoordig bestaan er twee grotere internationale wedstijd dansbonden; de al eerdergenoemde WDC (van oudsher voor professionals) en de WDSF (vroeger voor amateurs). Maar tegenwoordig hebben deze bonden zowel professionals als amateurwedstrijden. Er is wel een verschil, in de WDC wordt de wals met minder figuren gebruikt en bij de WDSF zijn er meer figuren aan de wedstrijden toegevoegd. Onderstaand heb ik twee links geplaatst met daarin de Weense Wals van de beide bonden. Welke vindt u het mooiste…?

Link Weense Wals bij WDC.

Bron: YouTube, WDC, Andrea Ghigiarelli, Sara Andracchio, Danssport.ru.

Weense Wals bij WDSF.

Bron: YouTube, WDSF, Mirko Gozzoli, Edita Daniute.

error: Sorry niet toegestaan